Σάββατο 30 Απριλίου 2022

ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ: Κριτήριο λογισμού ή παραλογισμού;

 




Γράφει ο Νικόλαος Ζαχαριάδης, καθηγητής Θεολόγος –  συγγραφέας τηλ 697 5466 76

 

Μέγα ατόπημα… εν μέσω των Αγίων ημερών του Πάσχα, πάντοτε κάποιος «μαϊντανός» θα ξεφυτρώσει, για να χλευάσει – ειρωνευτεί και βλασφημήσει «εν μέσω βιομηχανίας ψευδολογίας» και δη τορνευμένων αναληθειών το συγκλονιστικό θαύμα των θαυμάτων, το «ΆΓΙΟ ΦΩΣ».

Δυστυχώς τη 16η Απριλίου 2022 ημέρα Σάββατο

και ώρα 5:20 απόγευμα, από τη συχνότητα του κρατικού ραδιοφώνου της ΕΡΑ Α Πρόγραμμα παρουσιάστηκε το βιβλίο κάποιου που δηλώνει άθεος, με τους γνωστούς φωστήρες του, με τον τίτλο «Άγιο Φως οι ρίζες της αμφισβήτησης», γεγονός που ο ίδιος, χαρακτήρισε ως «παραμυθάκια» και τους βίους των Αγίων της Εκκλησίας ΜΑΣ. Το βιβλίο του αναφέρει ότι η αφή του Αγίου Φωτός, δεν αποτελεί θαύμα, πραγματοποιείται με ανθρώπινη παρέμβαση, με ένα επικερδή εκκλησιαστικό μηχανισμό, που κρατά, τους Έλληνες δέσμιους της δεισιδαιμονίας και της αμάθειας, στηριζόμενος σε κείμενα του Νεόφυτου Καυσοκαλυβίτη τα οποία αναπαρήγαγε ο Αδαμάντιος Κοραής ως δικά του. Αυτά είναι «κλεψίτυπα». Ο Κοραής ως γνωστόν υπήρξε υπέρμαχος του μαύρου τρόμου της Γαλλικής Επανάστασης δεν έζησε στην Ελλάδα. Ο Κοραής ήταν αντορθόδοξος και πολέμησε με μανία την Ορθοδοξία. Πολέμησε με λύσσα την ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ. Πολέμησε με δόλο τον Ιερό ΜΑΣ κλήρο, χωρίς να έχει γνώση περί των εκκλησιαστικών θεμάτων. Ο δε Νεόφυτος Αγιορείτης μοναχός Καυσοκαλυβίτης, ο αφελής και πλανεμένος στηρίζεται στην απιστία και αθεΐα του σε μια εντελώς αναπόδεικτη και αυθαίρετη μαρτυρία που δηλώνει ότι δήθεν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Εφραίμ ο Β (1866 – 1771) χαρακτήρισε ως «χειροποίητον μηχανουργία την παρουσίαση του Αγίου Φωτός και αναφέρει δήθεν… Ού καγώ φησί την δραματουργίαν αυτοψεί κατανοήσας». Η μαρτυρία αυτή του Νεόφυτου Καυσοκαλυβίτη είναι αναπόδεικτη και αν ακόμα ήταν τεκμηριωμένη, με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι άπιστοι και άθεοι εμμένουν σε αυτήν και αφήνουν τις άλλες μαρτυρίες ιερέων, λαϊκών, Επισκόπων, Πατριαρχών που βίωσαν το θαύμα το συγκλονιστικό του Αγίου Φωτός και βιώνουν σε κάθε εποχή… Ο Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης εκμεταλλεύτηκε την κόντρα που υπήρχε μεταξύ Αγίου Όρους και Ιεροσολύμων, στηριζόμενος σε αστήρικτες ψευδολογίες… προκειμένου να ικανοποιήσει τις δουλειές τους δόλιους σκοπούς του. Ο Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης ήταν μοναχός εκκλησιαστικός, συγγραφέας και γεννήθηκε στην Πάτρα το 1749 ήταν και διευθυντής της Αθωνιάδας Σχολής του Αγίου Όρους. Είχε δε Εβραίους γονείς και από εκεί επήρε τον συφερτόν της ψευδολογίας και πλάνης περί Αγίου Φωτός.

Την ψευδή μαρτυρία περί Αγίου Φωτός του Νεόφυτου Καυσοκαλυβίτη την θεωρούν σημαντική οι αντίπαλοι του Αγίου Φωτός.

Ο Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης μνημονεύει προφορική απάντηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Εφραίμ του Β’ (1766 – 1771). Γραπτή δήλωση του Πατριάρχη δεν ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ… Άρα Η διάσωσή της οφείλεται στο Νεόφυτο τον αναξιόπιστο συγγραφέα, που ακολουθεί, τις πλάνες του και ο Κοραής. Ο ίδιος ο Πατριάρχης Εφραίμ αναφέρει, ότι θα αφορίσει, εκείνους που με λόγια και έργα, εμποδίζουν την μετάβαση των πιστών στους Αγίους Τόπους, και θέλει να πείσει ο Καυσοκαλυβίτης με τις μηχανουργίες του ότι αυτός ο άνθρωπος καταργεί την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός ως χειροποίητον μηχανουργία!!! (πρβλ. Μεταλληνός Δ. Γεώργιος, Ο. Π. σελ. 435) Το ερώτημα είναι πως μετά από αυτά ο Πατριάρχης Εφραίμ στράφηκε εναντίον του θαύματος του «Αγίου Φωτός» αν βέβαια ήταν ορθή η μαρτυρία του Νεόφυτου Καυσοκαλυβίτη, την οποία μαρτυρία την παίρνει και αναπαραγάγει ο Κοραής. Ως Αγιορείτης ο Καυσοκαλυβίτης κατατρέχει τους Αγιοταφίτες (Καν. Οικονόμου, «Σημειώσεις τινές εκ του Β’ Αντιρρητικού» στο Μεταλληνός Δ. Γεώργιος Ο. Π. σελ. 397). Οι αντίπαλοι του Αγίου Φωτός θεωρούν σημαντική την περί «Επιταφίου Φωτός» του Καυσοκαλυβίτη.  Ο Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης πλανήθηκε περί του Αγίου Φωτός. Οι αγιορείτες λένε «Εύκολο είναι κάποιος να πλανηθεί… δύσκολο να ξεπλανηθεί». Είναι άχρηστος και σκοτεινός ο νους του ανθρώπου, όταν δεν έχει τον φωτισμό του Θεού. «Εξαπόστειλον το φως ΣΟΥ και την αλήθειαν ΣΟΥ αυτά με οδήγησαν» (Ψαλμός μβ’, 3). Να ξέρετε ότι οι άπιστοι και άθεοι όπως είναι ο Κοραής – ο Καυσοκαλυβίτης και οι σύγχρονοι άθεοι (μαϊντανοί) που τονίζουν ότι «θαύμα με ραντεβού δεν γίνεται», είναι πάντα εύπιστοι, προκειμένου να αρνηθούν το Θεό. Ο Απόστολος Παύλος μας προτρέπει με το «Ως τέκνα φωτός περιπατείτε, δοκιμάζοντες τι εστίν, ευάρεστον τω Κυρίω» (Εφεσίους 5 κεφ. 8, 10).

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ

1.       Το 1579 οι Αρμένιοι δεν άφηναν τον Πατριάρχη να εισέλθει στο ιερό κουβούκλιο και έμεινε έξω με τους πιστούς, Έγινε το συγκλονιστικό θαύμα!!! Το ΆΓΙΟ ΦΩΣ διέσχισε την κολώνα που την βλέπουμε μέχρι σήμερα. Τότε ο Χότζας από τη λάμψη του Αγίου Φωτός ομολόγησε το θαύμα και είναι μάρτυρας της εκκλησίας μας με το όνομα Άγιος Τουνόμ. Γιορτάζεται την 18η Απριλίου.

2.       Υπάρχουν 42 ιστορικές μαρτυρίες αδιαμφισβήτητες περί του θαύματος του «Αγίου Φωτός» από τον 9ο – 16ο αιώνα από ορθόδοξους Άραβες – Μουσουλμάνους ακόμα και άθεους που το πίστεψαν…

3.       Το Άγιο Φως είναι γαλαζωτό και για λίγα λεπτά δεν καίει είναι (άκτιστο) κατά τον π. Γ. Μεταλληνό, μετά γίνεται κτιστό.

4.       Στην περίπτωση των θαυμάτων ο ορθόδοξος χριστιανός, πως είναι το «Άγιο Φως» βλέπει εξωτερικά τα γεγονότα αλλά την θείαν επέμβαση και παρουσία τη ζει εσωτερικά με την πίστη του.

5.       Το Άγιο Φως βγαίνει κάθε Μεγάλο Σάββατο υπό μορφή τοξοειδών λάμψεων – κατευθύνεται και πλημμυρίζει το χώρο του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως. Ήμουνα αυτόπτης μάρτυρας του θαύματος!!! Τέλος κύριε Διευθυντά του Κρατικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ σας ερωτώ. Πληρώνουμε το Κρατικό μας ραδιόφωνο για να βάζετε δεδηλωμένους αθέους, να βρίζουν με αναλήθειες και ψεύδη τα Ιερά και Όσια του Ελληνισμού και της αγέραστης της δασκάλας μας που λέγεται ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ; Παρόλες τις διαμαρτυρίες και τα τηλεφωνήματα ΜΑΣ για τη συγκεκριμένη εκπομπή που διαφημίσατε προηγουμένως, μας αγνοήσατε…

Γιατί μήπως το επιβάλλει η Νέα Τάξη Πραγμάτων; Ο Χριστός, Θεός αληθινός μένει στον αιώνα «Εξήλθε νικών και ίνα νικήσει» (Αποκ. Κεφ. 6, στίχ. 2) «Γνώσεσθε την Αλήθειαν (Περί Αγίου Φωτός) και η Αλήθεια ελευθερώσει ημάς» (Ιωάν. Κεφ. 7, στίχ. 32).

Συμπερασματικά:

1.                         Δυστυχώς την αλήθεια πάρα πολλοί την γνωρίζουν.

2.                         Ελάχιστοι την βιώνουν.

3.               Μετρημένοι στα δάχτυλα την παρουσιάζουν με θάρρος δύναμη παρρησία και θέληση. Οι άθεοι παραποιούν την αλήθεια…

4.                Η εκλεγμένη μας Κυβέρνηση θέλει να επιλέγει άθεους για υποψήφιους βουλευτές;

5.               Ο ορθόδοξος πιστός Ελληνικός λαός δεν ξεχνά… και τιμωρεί… «Μην πλανάστε Θεός ου μυκτηρίζεται» (Γαλ. Κεφ. 6, στίχ. 7).

Με αγωνιστικό χαιρετισμό ο Έλληνας της Κύπρου ΜΑΣ (Ν – Ζ)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου