Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

«ΑΓΙΑ ΠΡΟΚΛΑ!!! (σύζυγος του Πόντιου Πιλάτου)» (Τελετή – κτιστό ή άκτιστο;

 


Γράφει ο Νικόλαος Ζαχαριάδης

Καθηγητής Θεολόγος – Συγγραφέας  &  Πρωτοψάλτης


Πράσινο Πύργου Ηλείας

27131 Πύργος

Κιν. Τηλ. 6907546676

 Στο άρθρο μας αυτό, αγαπητοί αναγνώστες, θα σκιαγραφήσουμε ένα πρόσωπο, μία γυναίκα η οποία δεν ήθελε την δίκη και καταδίκη του Ιησού. Αυτή ήταν η Πρόκλα η σύζυγος του Πόντιου Πιλάτου.

Η σύζυγος του Πόντιου Πιλάτου, Πρόκλα, ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια της Ρώμης και το 26 μ.Χ. παντρεύεται τον Πόντιο Πιλάτο, που ανέλαβε την επαρχία των Ιουδαίων. Διέμενε στο Πραιτώριο. Το Πραιτώριο στην ρωμαϊκή εποχή, αρχικά ήταν σκηνή, του στρατιωτικού διοικητή, μέσα σε Ρωμαϊκό κάστρο – πύργο, σε οχυρωμένο στρατόπεδο. Η λέξη Πραιτώριο, προήλθε από το όνομα του ανώτερου Ρωμαίου διοικητή, που έφερε το όνομα Πραίτορας.

Ο Πιλάτος διέμενε στο Πραιτώριο, το Παλαιό Παλάτι του Ηρώδη που έμεινε στην Ιστορία ως σφαγέας των χιλιάδων νηπίων και δήμιος των πρώτων Μαρτύρων της Καινής Διαθήκης.

Ο Ιησούς οδηγείται στον Πιλάτο ο οποίος αν και αθώος επηρεάζεται από τους αρχιερείς Άννα και Καϊάφα. Ο Άννας ήταν πεθερός του Καϊάφα. Το τέλος και των τριών ήταν οικτρό!!! Ο Αγιορείτης μοναχός Αβέρκιος το 1895 αντέγραψε από το γνήσιο χειρόγραφο της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους τα κάτωθι. «Ο Τιβέριος πληροφορήθηκε από τους αρχιερείς ότι ο Χριστός ήταν αθώος άδικα καταδικάστηκε… και μετά την ανάσταση του Χριστού ο Τιβέριος εξεμάνη…

Κάλεσε λέει το χειρόγραφο ο Τιβέριος αλυσοδεμένους τους αρχιερείς Άννα, Καϊάφα και τον Πόντιο Πιλάτο στη Ρώμη. Καθ’ οδόν ο Καϊάφας πέθανε και τον έθαψαν στην Κρήτη καθώς πήγαιναν… επτά φορές το χώμα τον έβγαζε από τη γη μαύρο κατάμαυρο σαν δαίμονα. Τον Άννα, για την καταδίκασε άδικα τον Ιησού, τον γυμνώνσαν στη Ρώμη και τον τύλιξαν με δέρμα βοδιού. Τον άφησαν στον ήλιο και έλιωσε σαν κερί!!!... πέθανε… οικτρόν τέλος. Ο Πιλάτος ξέφυγε παρότι ο μετέπειτα αυτοκράτορας Καλιγούλας καιροφυλακτούσε να τον σκοτώσει. Η εκκλησιαστική ιστορία της Καισαρείας αναφέρει ότι αυτοκτόνησε το 39 μ.Χ.»

Ο Πιλάτος ήταν πολέμαρχος. Όμως για την δική του Ιησού ήθελε να μην τον θανατώσει. Είχε ενδοιασμούς. Στέλνει τον Ιησού στον Ηρώδη Αντύπα ως αρμόδιο, λόγω χωρικής εντοπιότητας. Ο Ηρώδης αποστέλλει τον Ιησού και πάλι στον Πιλάτο. Λέγεται ότι η Πρόκλα, η σύζυγος του Πιλάτου είδε όνειρο ότι δεν πρέπει να καταδικαστεί ο Ιησούς - ότι είναι αθώος. Η Πρόκλα είχε μεγάλη επίδραση πάνω στον άντρα της τον Πιλάτο, όπου έστειλε έναν έμπιστο της άνδρα στον Πιλάτου και τον προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να βλάψει τον Ιησού Χριστό. Εν μέσω της δίκης του Ιησού ενημερώνεται ο Πιλάτος, για το όνειρο της Πρόκλας. Λοιπόν μέσω ονείρου ο Θεός, βοηθά δια της Πρόκλας να αποτραπεί η δίκη του Ιησού…

Ο Πιλάτος φοβόταν, τους Ιουδαίους Αρχιερείς, ότι θα τον συκοφαντούσαν στον Καίσαρα. Η σύζυγος του εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για την σωτηρία της ψυχής της…

Η Πρόκλα γνώρισε τον Χριστό και την διδασκαλία του. Προσπάθησε η Πρόκλα με το όνειρο της, να σώσει τον άντρα της - τον Πιλάτο, ώστε να μη βάψει τα χέρια του με αίμα αθώο!!!...

Ο Πόντιος Πιλάτος καλείται από τον Καίσαρα και καταδικάζεται, εφόσον ο ίδιος ομολογεί ότι αδίκως πήρε την απόφαση να σταυρωθεί ο Ιησούς = Σωτήρας Χριστός = Μεσσίας.

Η Πρόκλα τον ακολουθούσε παντού και θρύλοι και παραδόσεις λένε ότι ο Πιλάτος αυτοκτόνησε όπως είπαμε πιο πάνω. Που αυτοκτόνησε όμως; Στην Ελβετία ο Πιλάτος υπηρέτησε κάτω από τις διαταγές του αυτοκράτορα Τιβέριου το 26 έως 36 μ.Χ.

Η Πρόκλα είναι άγνωστο το πότε, αλλά πολύ νωρίς, στην ιστορία του Χριστιανισμού κατατάσσεται στη χωρία των Αγίων και γίνεται σε εκκλησιαστικά χειρόγραφα μνεία για την εορτή της μνήμης της στην 27η Οκτωβρίου γιορτάζεται από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.Την 25η Ιουνίου γιορτάζεται από την Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία ως Αγία. Ονομάζεται Αγία Πρόκλα ή Αγία Κλαυδία και αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη ότι ήθελε να εμποδίσει την καταδίκη του Χριστού. Σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη Η Πρόκλα πίστεψε στο Χριστό, βαπτίστηκε και έζησε χριστιανική και καλή ζωή. Δεν μαρτύρησε. Μέσα στα χορεία της Καινής Διαθήκης, αποτελεί πρότυπο θάρρους, ειλικρίνειας και πίστη στον Ιησού Χριστό. Προς τιμήν της Αγίας Πρόκλας υπάρχει Μονή στην Κωνσταντινούπολη από τον 13ο αιώνα, αφιερωμένη στη μνήμη της.

Η εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα ψάλλει: «έχεις παρεστώσαν σε Πρόκλα Δεσπότης ο Πιλάτος πριν σω παραστάς συζύγω…».

Η Αγία Πρόκλα ας πρεσβεύει στο θεό για όλους μας. Αμήν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου