Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Ο Θαυματουργός


Γράφει ο Νικόλαος Ζαχαριάδης

Καθηγητής Θεολόγος – Συγγραφέας  &  Πρωτοψάλτης

Πράσινο Πύργου Ηλείας

27131 Πύργος

Κιν. Τηλ. 6907546676 


Κάθε χρόνο την 10η Φεβρουαρίου σε


διάφορα μέρη της Ελλάδος και εδώ στον Πύργο της Ηλείας, γιορτάζεται ο Άγιος Χαράλαμπος. Ως πολιούχος του Πύργου Ηλείας καθιερώθηκε το 1948 επί Μητροπολίτου Γερμανού του Α’ (Γκούμα)  και με βασιλικό διάταγμα, ανανεώθηκε η μνήμη του το 1958.

Η λέξη πολιούχος Άγιος, θεωρείται ο προστάτης μιας πόλης ή ενός χωριού.

Ο  Άγιος Χαράλαμπος έζησε τον 2ο μ.Χ. αιώνα στα ευλογημένα και ματωμένα, μέρη της Μικράς Ασίας. Έγινε ιερέας και για 73 χρόνια, λειτουργούσε στο Άγιο θυσιαστήριο. Σε ηλικία 113 ετών την 10η Φεβρουαρίου του 203 μ.Χ. εκπρόσωποι του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν, σε φρικτά βασανιστήρια και μαρτύρια - αλλά μέσα στο γεροντικό κορμί του, υπήρχε μία αγέραστη καρδιά, που ήταν πάντα νέα. Ένας Αγιορείτης ασκητής, ο αείμνηστος π. Δαμασκηνός εκεί στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους μου έλεγε: «Γέρος δεν είναι αυτός που έχει άσπρα μαλλιά. Γέρος είναι, αυτός που έχει μαύρη καρδιά. Κοντά στο Λυτρωτή μας Ιησού Χριστό νιώθεις πάντοτε νέος». Τα μαρτύρια στον Άγιο ήταν ανατριχιαστικά!! Σούβλισμα - χτυπήματα με σιδερένια νύχια, για να ξεσκίζουν τις σάρκες του. Από αυτά τα μαρτύρια με τέλος τον αποκεφαλισμό του, πίστεψαν οι Δήμιοι - Βάπτος και Πορφύριος και η κόρη του αυτοκράτορα Γαληνή. Μαρτύρησαν για τον Χρήστο και αγίασαν. Τιμή Αγίου λέει ο ιερός Χρυσόστομος σημαίνει μίμησις Αγίου - στην αγιότητα - στην ηρωική ομολογία, στη μαρτυρία της αλήθειας και στο μαρτυρικό ήθος.

Α. Λείψανα του Αγίου 

1. Η τίμια κάρα η κεφαλή του Αγίου Χαραλάμπους, ευρίσκεται ευωδιάζουσα, σήμερα στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα. 

2. Η σιαγόνα του, βρίσκεται στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους. 

3. Τμήμα χεριού του στην Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους.

4. Μικρότερα λείψανα του Αγίου Χαραλάμπους υπάρχουν στις μονές του Αγίου Όρους, Μονή Αγίου Παύλου, Εσφιγμένου και στο βουλγαρικό μοναστήρι στην Ιερά Μονή Ζωγράφου.

Β. Το όνομα Χαράλαμπος ή Χαραλαμπία.

Πολύ σήμερα φέρουν το όνομα Χαράλαμπος ή Χαραλαμπία. Η λέξη Χαράλαμπος είναι σύνθετη λέξη, από το ουσιαστικό Χαρά και το ρήμα Λάμπω. Ο Άγιος Χαράλαμπος, έλαμπε από την χάρη του Τριαδικού Θεού. Ονόματα αρσενικά έχουμε: το Χαράλαμπος, Μπάμπης, Λάμπης, Χάρης και θηλυκό όνομα επίσης Χαρούλα. Στη μαρτυρική και Ελληνική μας Κύπρο τον Χαράλαμπο τον φωνάζουμε Πάμπο, Χαμπούλη, Χάμπη και το θηλυκό Χαραλαμπία, την φωνάζουμε Χαμπούλα ή Χαρούλα, όταν ακόμα βαπτίζονται. (Θέλω να σημειώσω ότι στην Κύπρο μας βαπτίζουμε στην κολυμπήθρα ονόματα αρσενικά ΚΥΠΡΟΣ και θηλυκά με το όνομα ΕΛΛΑΔΑ).

Γ. Ο Άγιος Χαράλαμπος λέγεται Ιερομάρτυρας.

Θέλω να υπογραμμίσω, ότι υπάρχουν 5 κατηγορίες μαρτύρων:

1. Γενικά Μάρτυρες. (στους 3 πρώτους αιώνες, έχουμε 11 εκατομμύρια Μάρτυρες που τα 10 εκατομμύρια από αυτούς ήταν Έλληνες…

2. Μεγαλομάρτυρες των οποίων τα μαρτύρια ήταν μεγάλα. (Μεγαλομάρτυρες: Άγιος Παντελεήμων, Αγία Παρασκευή, Αγία Βαρβάρα, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Γεώργιος κ.α.

3. Ιερομάρτυρες δηλαδή Άγιοι που ήταν Κληρικοί, όπως ο Άγιος Χαράλαμπος, ο Άγιος Ελευθέριος κ.α.

4. Νεομάρτυρες. Αυτοί που μαρτύρησαν μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, στα χρόνια της τουρκοκρατίας, της μαύρης σκλαβιάς. Οι Νεομάρτυρες είναι χιλιάδες… Ένας έμπαινε στο χώμα, χίλιοι έβγαιναν στον ένδοξον αγώνα!!! Στην Ηλεία έχουμε τους Άγιους Νεομάρτυρες – Χρίστο και Πανάγο. Να διευκρινίσω ότι οι Νεομάρτυρες ήταν Γέροντες των αγωνιστών του 1821 και όταν λέμε: Δι’ ευχών των Αγίων Πατέρων ημών, τι εννοούμε; Εννοούμε τους πατέρες μας εν ζωή, που μας καθοδηγούν, εν Χριστώ στον αγιασμό και στη σωτηρία. Έτσι οι Νεομάρτυρες ήταν καθοδηγητές όπως και κάθε πατέρας μας πνευματικός.

5. Εθνομάρτυρες. Μαρτύρησαν για την πατρίδα. Παράδειγμα έχουμε τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε’ και τον Επίσκοπο Σμύρνης Χρυσόστομο. Ερωτώ δεν πρέπει να αγιοκαταταχθεί και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Κυπριανός που κρεμάστηκε από τους Τούρκους την 9η Ιουλίου 1821; Καθώς και άλλοι εθνομάρτυρες;

Δ. Άγιος Χαράλαμπος ο Θαυματουργός

Αλήθεια τι είναι θαύμα; Το θαύμα είναι αποτέλεσμα της πίστεως. Βλέποντας την πίστη των ανθρώπων ο Χριστός θαυματούργησε. Εκατοντάδες υπήρξαν τα θαύματα του Θεανθρώπου και Λυτρωτού ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ. Στην Καινή Διαθήκη διασώζωνται μόνον 79 Θαύματα.

1. 24 θαύματα, περιγράφει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος

2. 24 περιγράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς

3. 22 ο Ευαγγελιστής Μάρκος

4. 9 περιγράφονται από τον υψιπέτη αετό του πνεύματος, Ευαγγελιστή Ιωάννη, που σημαίνει δώρο Θεού.

Τα Θαύματα που επετέλεσε ο Άγιος Χαράλαμπος. Έσωσε τον Πύργο το 1860 από την φοβερή πανούκλα!!! Μετά από θερμές προσευχές των κατοίκων του Πύργου, ο Άγιος Χαράλαμπος, έκανε το θαύμα του. Λέγεται ότι οι κάτοικοι του Πύργου, έβλεπαν τον Άγιο Χαράλαμπο με το ραβδί του, να σπρώχνει ένα σύννεφο και να το ρίχνει στην θάλασσα. Ήταν η ασθένεια της πανούκλας. Άλλο θαύμα όταν το 1941 οι Ιταλοί ετοιμάστηκαν να βομβαρδίσουν τον Πύργο Ηλείας. Οι προσευχές των κατοίκων στον Άγιο και προστάτη τους έκαναν το θαύμα. Τι έγινε; Ο Πύργος απ’ άκρη σε άκρη καλύφθηκε από πυκνό στρώμα ομίχλης. Έτσι οι εχθροί δεν έβλεπαν για να βομβαρδίσουν… και άλλα πολλά.

Επιθυμώ στο άρθρο μου αυτό να διαφωτίσω τον κόσμο ότι τα θαύματα δεν έχουν σχέση με υπνωτιστές και τις υποβολές τους. Δεν έχουν σχέση με μάγους και μάγισσες και μέντιουμ. Μόνο στην Αθήνα έχουμε 80.000 μάγους. Η λέξη Μέντιουμ είναι αγγλική και σημαίνει τον μεσάζοντα μεταξύ ανθρώπου και Σατανά. Όλοι αυτοί ξαφρίζουν τα πορτοφόλια των αφελών ανθρώπων. Ερωτώ. Γιατί θαυματουργούσε ο Χριστός; Για να καταδείξει την ΘΕΟΤΗΤΑ του. Θαυματουργούν οι Άγιοι. Θαυματουργεί ο Άγιος Χαράλαμπος – προσέξατε παρακαλώ – ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. Με τα θαύματα τι τονίζεται; Ότι η πίστη μας είναι Θεοδώρητη!!!.

Βοήθεια πάντων ημών ο Άγιος Χαράλαμπος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου