Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Εάλω η Πόλις!!! Εάλω η Ορθοδοξία;

29η Μαΐου 1453!!!...

(εάλω = έπεσε – κυριεύτηκε)

Γράφει ο Θεολόγος καθηγητής – συγγραφέας.

Νικόλαος Ζαχαριάδης

Τηλ. 6907546676

 


Αγαπητοί αναγνώστες,

Από την αποφράδα εκείνη μέρα που έπεσε η βασιλίδα των πόλεων, η Κωνσταντινούπολις, 29 Μαΐου 1453 πέρασαν μέχρι σήμερα 569 χρόνια.

Χρόνια πένθους και οδύνης, χρόνια μαύρης και πικρής σκλαβιάς, χρόνια θρήνων και θρύλων και κρυφών ελπίδων ότι: «πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικά μας θα ’ναι». Ελπίδες που έθρεψαν με πίστη, αισιοδοξία και καρτερία το πολύπαθο Γένος των Ελλήνων. Τα ένδοξό ΜΑΣ ΓΕΝΟΣ!!!

 

Εάλω η Πόλις!!

Εάλω η Ορθοδοξία;

Τα ιδανικά του έθνους ΜΑΣ και της Ορθοδοξίας δεν αλώθηκαν από τον προαιώνιο εχθρό της φυλής μας, τον τουρκικό βαρβαρισμό. Εάλω η Ορθοδοξία; Η άλωση του Ελληνισμού και της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ περνάει μέσα από ιστορικές περιόδους σε ποικίλες φάσεις. Από την ημέρα που ιδρύθηκε η Κωνσταντινούπολη πρώτη η Ρώμη αμφισβητεί το Βυζάντιο. Η δεύτερη φάση αντιπαράθεσης είναι επί Μ. Φωτίου μέσα του 9ου αιώνα για να ολοκληρωθεί με το οριστικό σχίσμα του 1054.

Η τρίτη φάση εκτελείται στο όνομά του Ιησού Χριστού με τις ανεπαίσχυντες σταυροφορίες της Δύσεως οι οποίες καταλήγουν στην άλωση του Βυζαντίου και της Πόλεως το 1204. Η Τέταρτη φάση (1204 – 1453) όταν το Βυζάντιο άρχιζε να παρακμάζει από τις προστριβές μεταξύ Ανατολικών και Δυτικών. Στη σύνοδο Φερράρας Φλωρεντίας ύψωσε το ανάστημά του (ο Άτλας) της πίστεώς μας Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, αλλιώς σήμερα θα ήμασταν Παπικοί. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την ιστορική άλωση της πόλεως της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Τούρκους. 7.000 στρατιώτες του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου αντιπαρατάχτηκαν προς τριακονταπλασίας δυνάμεις του Μωάμεθ Β’. Όμως ο βυζαντινός πολιτισμός ήταν ο πιο πολυεθνικός πολιτισμός. Δέχτηκε τις περισσότερες επιδρομές, άντεξε στα 400 χρόνια δουλείας, γιατί; Γιατί θεμέλιο είχε το ΧΡΙΣΤΟ και την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.

Η άλωση αυτή συνεχίζεται και σήμερα... Περνάει μέσα από τη μαύρη σκλαβιά 1453 – 1821, όπου μεγάλοι κληρικοί και διδάσκαλοι του γένους μας, Ηλίας Μηνιάτης, Ευγένιος Βούλγαρης, Νικηφόρος Θεοτόκης. ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και άλλοι κράτησαν αναπεπταμένη τη σημαία της Ορθοδόξου παραδόσεώς μας. Ο παρακλητικός λόγος της Εκκλησίας ΜΑΣ στα 400 χρόνια δουλείας, έπεφτε μέσα στην καρδιά – μέσα στην ψυχή του υπόδουλου Ελληνισμού σαν βροχή. Η βροχή όταν πέφτει στο χώμα δεν κάνει θόρυβο και όμως αυτή η ψιλή βροχούλα συντείνει να λουλουδίσει ο κάμπος. Έτσι, αυτή η ψιλή βροχούλα του Αγίου Πνεύματος αναθέρμανε και ξεσήκωσε τον Ελληνισμό, που έφερε την Εθνική Παλιγγενεσία της 25ης Μαρτίου 1821. Συνεχίστηκε αυτός ο αγώνας 1854, 1881 – 1884, στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, στους ένδοξους Βαλκανικούς πολέμους 1912 – 1913, πέρασε ο Ελληνισμός ακόμα και από άλλη (καμινάδα), στη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, 1916 – 1923, στη Μικρασιατική καταστροφή, του 1922 – 1924, που εδοκιμάσθη και πάλι ο Ελληνισμός!!! Εγαλβανίσθησαν οι αρετές και τα ευγενή αισθήματα, αλλά δυστυχώς και πάλι εξεδηλώθησαν τα εθνοκτόνα πάθη και μίση και διέλαμψαν τα μεγαλεία της φυλής μας. Χωρίς όμως να λείψουν και οι αθλιότητες (Κρώμνη – Σμύρνη – Ίμερα – Σάντα – Παναγία Σουμελά – Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα) ιεροί τόποι και προσκυνήματα παραμένουν αλύτρωτα και περιμένουν την απελευθέρωση. (Ο τότε πρόεδρος της Αμερικής Κλίντον όταν επισκέφτηκε την Τουρκία είπε: «Ήλθα στην Τουρκία για να γνωρίσω την Ελλάδα». Εδώ έζησε ο πολιτισμένος Ελληνισμός, όπως τόνισε). Έζησε ο Ελληνισμός το ένδοξον και ηρωικό έπος το 1940 – 1949. Τα θλιβερά γεγονότα του 1955 – 1959 και στο νέο Αττίλα της προδομένης μαρτυρικής και κατά πάντα Ελληνικής μας ΚΥΠΡΟΥ. Αυτό που συνέβη στην ΚΥΠΡΟ (το 1974), 48 χρόνια μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή αποτελεί ιστορικό γεγονός ασύλληπτης τραγικότητας και μοιάζει με την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και τη Μικρασιατική καταστροφή.

Εάλω η Πόλις. Εάλω η Μικρά Ασία. Εάλω η ΚΥΠΡΟΣ; Οι Τούρκοι λένε ότι ο επίλογος της Μικρασιατικής καταστροφής θα είναι η ολοσχερής κατάληψη της ΚΥΠΡΟΥ. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο αποτελεί την πρώτη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προσπάθεια αλλαγής του status quo που καθιερώθηκε και η ΚΥΠΡΟΣ είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει υποστεί εισβολή και κατοχή. Καιρός να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές αρχές για τις οποίες τόσα εκατομμύρια θυσιάστηκαν.

Δυστυχώς στις μέρες μας εγκαινιάζεται μια άλλη φάση άλωσης!!! Άλωση των εθνικών και θρησκευτικών ιδεωδών στο όνομα της Παγκοσμιοποίησης. Πρόκειται για την άλωση ιστορικών πολιτισμών και του πνεύματος των διαχρονικών αξιών της ζωής και του ανθρωπίνου προσώπου. Εάλω η Πόλις!!! Ο ευλογημένος λαός του Θεού υποδουλώθηκε όταν ήταν διχασμένος, γεγονός που ο Τούρκος καιροφυλακτούσε: Οι ενωτικοί μόλυναν την Αγιά Σοφιά, το πνευματικό αυτό σύμβολο του πολιτισμού μας, (που ο Τούρκος ξεναγός παραποιεί την αλήθεια και την παρουσιάζει ως τουρκικό τέμενος!, (με τα 400 σήμαντρα και 62 καμπάνες, κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και διάκος), με την κοινή λειτουργία Παπικών και Ενωτικών Ορθοδόξων. Παραμένει ιστορική η φράση του ανθενωτικού Λουκά Νοταρά: «κρειττότερον ἐστὶν εἰδέναι ἐν μέσῃ τῇ Πόλει φακιόλιον βασιλεῦον Τούρκου, ἢ καλύπτραν λατινικήν!».

Η κερκόπορτα, η ξεχασμένη πύλη έπεσε. Ο Σταυρός του Χριστού ως σύμβολο παραχώρησε, προς στιγμή τη θέση του στο «φακιόλιον» και η πόλις Εάλω!!!

Εάλω η ορθοδοξία;

Στην εποχή μας ο κίνδυνος της πραγματικής ψυχικής αλώσεως στην ένδοξή μας ΕΛΛΑΔΑ είναι ορατός... Η άλωση της ΠΙΣΤΕΩΣ ΜΑΣ από τον ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ τείνει να συντρίψει σαν την «μυλόπετρα» την ζώσαν ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ, που με τόσον αίμα, τόσες κακουχίες και στερήσεις διέσωσαν οι μαρτυρικοί μας πρόγονοι. Η παναίρεση του Παπισμού μαζί με τις άλλες παραφυάδες των αιρετικών, αφού εξέθρεψαν και γιγάντωσαν την αθεΐα στη Δύση μέσω του λεγόμενου «Διαφωτισμού», λόγω της απουσίας της αγιοπνευματικής χάριτος στην εκκοσμικευμένη τους «Εκκλησία» και αφού λέγω επέφεραν πλήρη συσκότιση στις ψυχές και τους νόες των Ευρωπαίων συμπολιτών μας. επιχειρούν με λύσσα και μανία και την ψυχή της Οικουμένης όλης να την οδηγήσουν στον πνευματικό μαρασμό!!!

Επιχειρούν να αλώσουν την Αγία μας Ορθοδοξία η οποία είναι η πεμπτουσία δηλ. το πολύτιμο συστατικό του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων και τον θρησκευτικό συγκρητισμό. Εμείς όμως ως Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί αντλούντες δύναμη από το παρελθόν για το παρόν, ατενίζοντας το μέλλον επαναλαμβάνουμε τα λόγια του σοφού Μακρυγιάννη «Όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά». Αυτή η μαγιά είναι το «μικρόν ποίμνιον» (Λουκ. κεφ. 12, στιχ. 32) από το οποίο προέρχονται οι χιλιάδες μάρτυρες, οι ασκητές, οι ομολογητές, οι άγιοι της πίστεώς μας και οι ήρωες του Γένους μας. Εάλω η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ;

Ας προβληματιστούμε.

Ας αγωνιστούμε.

Ο Θεός βοηθός.

ΑΜΗΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου