Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Η προσφορά των Νεομαρτύρων στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821


Γράφει ο Νικόλαος Ζαχαριάδης,


Καθηγητής Θεολόγος – Ιεροκήρυκας και συγγραφέας - και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής

    Πράσινο Πύργου Ηλείας(Τ.Κ. 27100)

   Τηλέφωνο επικοινωνίας 6907 546676.


Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι ο περισσότερος λαός, αγνοεί την Ιστορία και προσφορά των νεομαρτύρων και κυρίως τον ιερό κλήρο, που συνέτεινε τα μέγιστα, στον αγώνα του 1821....

Ο αγώνας αυτός συνέπεσε και με την Γαλλική Επανάσταση, η οποία, με τον διαφωτισμό επέδρασε δυσμενώς, στον σκλαβωμένο ελληνισμό, που στα 400 χρόνια μαύρης σκλαβιάς η Αγία μας Εκκλησία, κράτησε ασβέστη την φλόγα της πίστεως και της Πατρίδος, στις καρδιές του υπόδουλου Ελληνισμού!!! Να διευκρινίσουμε, ότι δεν μιλάμε για την Επανάσταση του 1821 - αλλά για απελευθερωτικό αγώνα... Η Γαλλική Επανάσταση, είναι επανάσταση κοινωνική - αντιεκκλησιαστική και αντιχριστιανική - η δε Ελληνική (Επανάσταση) είναι απελευθερωτικός αγώνας, στον οποίον πρωτοστάτησεν η Εκκλησία, γεγονός που οι Τούρκοι το συνειδητοποίησαν - έτσι εκρέμασαν ή έπνιξαν στην θάλασσα ή αποκεφάλισαν 11 πατριάρχες: Ραφαήλ τον Β', Κυριλλον τον Α΄ τον Λούκαριν, Κύριλλο τον Β' τον Κονταρήν, Παρθένιο τον Α', Ιωαννίκιον τον Β', Παρθένιο τον Γ', Γαβριήλ τον Β', Μελέτιο τον Β', Γρηγόριο τον Ε', Κύριλλο το ΣΤ' και Ευγένιον τον Β'. 

Επίσης τα 400 χρόνια δουλειάς, εθανάτωσαν περίπου 100 μητροπολίτες, από τον Διονύσιο τον φιλόσοφο, μέχρι τον Άγιο Χρυσόστομο Μητροπολίτην Σμύρνης, οι οποίοι εφάρμοζαν το <<αγωνίζου τον καλόν αγώνα της πίστεως>> (Α' Τιμοθ. Κεφ. 6, στιχ. 12). Τα μαρτύρια τους ήταν φρικτά!! με αποκεφαλισμούς - απαγχονισμούς γεγονός που διαμέλιζαν τα κορμιά τους και τα έσερναν στους δρόμους. Πάνω από 6.000 κληρικοί θανατώθησαν και όπως λέει και η Θεόπνευστη Αγία Γραφή, δια στόματος του Ιησού μας, <<πατάξω τον ποιμένα και διασκορπισθήσονται τα πρόβατα της ποίμνης>> ( Ματθ. 26ον κεφ. στιχ. 31). Η εκκλησία δεν ήταν αντίθετη στο ιερό αγώνα του 1821. Απλούστατα είπε: Είμαστε έτοιμοι για τον αγώνα; Γιατί προηγουμένως 70 κινήματα κατεπνίγηκαν στο αίμα, από τους Τούρκους. Ο ρόλος της ήταν αφυπνιστικός, διπλωματικός, ενθαρρυντικός και στα κρυφά οργανωτικός.

Αλήθεια ποιό ρόλο, διεδραμάτισαν οι Νεομάρτυρες στον Ιερό αγώνα του 1821;

1ον  Οι Νεομάρτυρες βοήθησαν, ώστε με την εμμονή του ο λαός στη Χριστιανική πίστη βοήθησε τα μέγιστα, για να ολιγοστέψει το κύμα εξισλαμισμού...

2ο  Οι Νεομάρτυρες, υπήρξαν πρότυπα - για έμπνευση και μίμηση για άλλα πρόσωπα, για νέες θυσίες και αγώνες, με ευεργετικές επιδράσεις στο ένδοξον Ελληνικό μας έθνος.

Οι Νεομάρτυρες, ένας έμπαινε στο χώμα, χίλιοι έβγαιναν στον ένδοξον αγώνα.

Οι ήρωες και αγωνιστές του 1821, είχαν ως πνευματικούς πατέρες και οδηγούς τους Νεομάρτυρες.

Ο αείμνηστος καθηγητής της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στυλιανός Παπαδόπουλος, στο βιβλίο του  "Οι Νεομάρτυρες και το Δούλον γένος", έκδοση 16η Αθήνα 1991 σελίδα 87, αναφέρει και αριθμό Νεομαρτύρων μη Ελλήνων όπως: οι Νεομάρτυρες Γεώργιος εκ Σερβίας, Παύλος εκ Ρωσσίας, Χρυσή και Αναστασία, εκ Βουλγαρίας και άλλοι. Έτσι οι Νεομάρτυρες, βοήθησαν «με την πίστη του Χριστού την Αγία και της Ελλάδος την Ελευθερία» να αφυπνίσουν την Ελληνικήν και εθνικήν συνείδηση των Ελλήνων - ώστε να διεξαχθή παρ' όλες τις δυσκολίες - ο απελευθερωτικός αγώνας, εναντίον των Τούρκων - του προαιώνιου εχθρού μας. Έτσι ξύπνησαν εκείνην την δύναμη μέσα στην ψυχή και στην καρδιά των Ελλήνων, για τον μεγάλο ξεσηκωμό!!!

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, έζησε το γεγονός της εν Χριστώ ελευθερίας. Ελευθερώθηκε από το πνευματικό σκοτάδι, και έτσι είχε την δύναμη, να βλέπει σωστά, τα γεγονότα και με την ίδρυση (274 σχολείων), προετοίμαζε το Γένος, για την υπόθεση της εθνικής Παλιγγενεσίας!!! Το κήρυγμα του φλογερό. Ηλέκτριζε τους πάντες. Μελετώντας τον βίο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, συνειδητοποιώ τη σημασία της «δίστομης ρομφαίας» του Ιερού κηρύγματός του, το οποίον είχεν μεγάλη επίδραση και μετά το μαρτυρικό του τέλος ως Ιεραποστόλου και Εθναποστόλου. Η θυσία του, είχε βαθιά επίδραση στον αγωνιζόμενο ελληνισμό που ήταν μάχημος για «Ελευθερία ή Θάνατο.»

Άλλοι νεομάρτυρες ήταν: Ο Αρσένιος Μητροπολίτης Βεροίας, Γαβριήλ και Γρηγόριος ο Ε' Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως. Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία, ηγουμένη της μονής του Αγίου Ανδρέα στα Πατήσια, οι εξ Ηλείας Νεομάρτυρες Χρίστος και Πανάγος και άλλοι...

Οι Νεομάρτυρες με το ακλόνητο φρόνημά τους και την αδούλωτη καρδιά τους απέδειξαν ότι κάποιος,μπορεί να ξεπεράσει τον θάνατο, αλλά και την αγωνία και τον φόβο του θανάτου!!! Έτσι ενέπνεαν τους αγωνιστές και ήρωες μας: Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Μακρυγιάννη, Νικηταρά, Μαντώ Μαυρογένους, την Μπουμπουλίνα Λασκαρίνα που χαρακτηρίστηκε ο θηλυκός γυναικείος Κολοκοτρώνης. Ενεθάρρυναν τον Μιαούλη - τους Υψηλάντηδες - τους Μποτσαραίους, τον Κανάρη, Εμμανουήλ Παπά και χιλιάδες άλλους, ήρωες του 1821, οι οποίοι ετόνιζαν, «ότι ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την Ελευθερία της Ελλάδος και δεν την παίρνει πίσω.» Αυτό το πρωτοφώναξε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Αξίζει να τονίσω, που θα γράψω ιδιαίτερο άρθρο, ότι στη Μαρτυρική μας Κύπρο το (1810 - 1821) οι Τούρκοι εκρέμμασαν τον εθνομάρτυρα της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό - και τους μητροπολίτες: Πάφου Χρύσανθο - Κιτίου Μελέτιο και Κυρηνείας Λαυρέντιο - άλλους προκρίτους κληρικούς και λαϊκούς που τους κατέσφαξαν (486) στον αριθμό λόγω του αγώνα του 1821.

Δυστυχώς έχουμε την ένδοξη Ελλάδα που αγωνίστηκε και μας ενέπνευσε και τη Νεοταξική Ελλάδα με συμμάχους τους απάτριδες και ανθέλληνες που μας πουλάνε εθνικά - χριστιανικά – πατριωτικά. Πρέπει να αγωνιστούμε συνέλληνες για τα ιερά και τα όσια του Ελληνισμού και της Αγίας μας Ορθοδοξίας. Δεν είναι καιρός του ΣΙΓΑΝ αλλά του ΛΑΛΕΙΝ....

                                                    ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ο απελευθερωτικός αγώνας του 1821 με τους Νεομάρτυρες και θρυλικούς ήρωες του, είναι το υπέρτατο μεταβυζαντινό φυλετικό γεγονός. Μια χούφτα ραγιάδες μόνοι και αβοήθητοι, ορθώνουν το ανάστημά τους κατά των Τούρκων. Από τις κορυφές του Ολύμπου μέχρι το Ταίναρο, βρόντησαν τα καριοφίλια και άστραψαν τα γιαταγάνια με σύνθημα «Τούρκος μη μείνει στο Μοριά μηδέ στον κόσμο όλο.» Το « Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά Σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» αντηχεί από βουνό σε φαράγγι και σκορπίζεται σε όλη την Ελλάδα. Ο στρατηγός ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν άνθρωπος που ζούσε με το τουφέκι. Ο μεγάλος μας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε πιστούς φίλους και οπαδούς - αλλά και ορκισμένους εχθρούς.

Πέθανε σε ηλικία 74 ετών από αποπληξία. Εκτός από το θώρακα και την περικεφαλαία που του φόρεσαν, κάτω στα πόδια του έβαλαν την τούρκικη σημαία.

                                                        ΈΛΛΗΝΕΣ και ΕΛΗΝΙΔΕΣ

Δυστυχώς τότε ότι κερδίσαμε, με το σπαθί μας, σήμερα κινδυνεύουμε, να το χάσουμε, με το μελάνι και την υπογραφή μας. Η ευγνωμοσύνη του έθνους προς την εκκλησία     - τους Νεομάρτυρες - ήρωες του 1821 και κληρικούς είναι μεγάλη και κάθε, αληθινός Έλληνας πρέπει να συγκινείται και να γιγαντώνεται μπροστά στην Ελληνική μας σημαία και το τιμημένο ράσο της εκκλησίας μας, που θυσιάστηκε υπέρ του γένους μας από το 1453 μέχρι σήμερα.

                                                  ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου